RÉ/RA

Írta: Száraz György

 

Nunból, az ősvízből, vagyis az őskáoszból, a rendezetlen energiahalmazból ébredt öntudatára Ré, a Napisten, akiről többféle hiedelem kering. A legfontosabb, hogy Ré (vagy Rá) Héliopolisznak, vagyis a Nap Városának a fő istensége. Ré egy ősi, egyiptomi Félisten. Gyakran Atummal is szokták azonosítani, ami nem túlságosan helyes, mivel Atum a lenyugvó nap istene, Ré pedig a delelő nap istensége, a felkelő napé pedig Kheper, vagy Khepri (ez egyébként egy kissé sántít, mert Kheper/Khepri egy különálló valaki, de tény, hogy a Napistenhez van köze).

Ré a mindenség ura, aki így beszél a teremtésről, idézem: „Létrehoztam az isteneket verítékemből, megalkottam az embereket szemem könnyeiből.”

Általában sólyomfejű emberként ábrázolják, fején egy vöröslő napkoronggal. Számos elnevezése ismert, mivel számos megjelenési formája van. Annyit érdemes nagyon pontosan tudni róla, hogy Ő napisten és Ő a főisten az egyiptomi panteonban.

Az ősi egyiptomiak úgy hitték, úgy képzelték, hogy Rét minden éjszaka elnyeli Nut, az Ég istennője és minden reggel újjászületik. Éjszakánként az alvilágban jár, ahol kos fejű emberként jelenik meg. A mítosz szerint az ősvízből emelkedett ki az ősdomb, azon kinyílt egy lótuszvirág, annak a szirmán ült Ré csecsemő formájában. Fénylő kék szemét tágra nyitotta, s ezzel megszületett az első hajnal.

A legenda szerint Ré kezdetben az emberek között élt, de mivel az emberek összeesküvést szőttek ellene, eltávozott az égbe. Napközben a nappali bárkájával (Napbárka) utazik, éjszaka pedig az éjszakai bárkájával járja be az alvilágot, ahol újjászületését megannyi veszély fenyegeti. A legfélelmetesebb ellensége, akiről majd külön is fogok szólni később, Apóphisz Félisten, a fekete kígyó, akit egyébként a mitológiában meglehetősen ellentmondásosan Széth tesz ártalmatlanná. Az ellentmondás itt az, hogy Széth általában negatív erőként jelenik meg a mai ismert mitológiában, ez azonban egy tévedésen vagy félreértésen alapuló dolog. Széth erői nem egyértelműen negatívak, sőt a megvalósító ereje az embereknél kifejezetten pozitív hatású. Szóval Széth ebben az esetben pozitív figuraként tűnik fel. Széth tehát egy amivalens figura.

 

 

Rét szokták az egyetemes jellege miatt Atummal, Hórusszal, Montuval és Ámonnal is azonosítani. Amikor az Újbirodalom idején a thébai Ámonnal összeolvadt, akkor született meg Ámon-Ré, az istenek királya. Összességében azt lehet mondani, hogy Amon és Ré, azaz két aspektus összeolvadása eredményezet Ámon-Ré kultuszát. Kultuszközpontjai: Héliopolisz, Fajjúm és Karnak.

 

 

 


2011. March 24., Thursday


Vissza a lap tetejére

Elérhetőség: 2120 Dunakeszi, Szent István utca 15. Tel.: 06-27-739-007                                 Adatvédelmi nyilatkozat       Impresszum