Atum

 

ATUM

Írta: Száraz György

 

Héliopoliszi napisten, az istenek atyja, akinek a szájából az istenek, szeméből az emberek jöttek elő. Az ég és a föld teremtője. Ő nemzette egy „köpéssel” Sut, az üres elemet, a levegőt, a levegőistent és Tefnutot, a nedvesség istenét, akik mindketten kiköpés útján jöttek világra. A kiköpés az önmagából való teremtés szinonimája. Atum a lenyugvó napkorong megszemélyesítője. Általában emberi alakban ábrázolták fején vöröslő napkoronggal és ureusz-kígyóval a szarvai között, vagy kettős koronával.

Az egyiptomi mitológiában Atum napisten, a héliopoliszi Enneád élén álló demiurgosz (világteremtő), a legősibb istenek egyike. Sok szöveg esti, lenyugvó Napnak nevezi. Kettős koronát viselő embernek ábrázolták („mindkét földet birtokló” - vagyis Felső- és Alsó-Egyiptomot - jelzővel illették), de olykor kígyó és néha ichneumon (egyiptomi mongúz) alakjában is megtestesítették. Atum keze Juszaasz istennő. Atum a mítosz szerint az „önmagát létrehozó”. Atum az őskáoszból, Nunből keletkezett (Nunt néha Atum atyjának mondják) az ősdombbal együtt (akivel azonosult). Az önmagát megtermékenyítő  Atum kiköpéssel szülte meg az isten-ikerpárt: a levegőt, Sut, és a nedvességet, Tefnutot, akiktől a Föld istene, Geb, és az ég istennője, Nut, származik.

Memphiszben AtumotPtahtól származtatják. Ezen kívül Atumot összefüggésbe hozzák Heperrel (Atum-Heper, a Piramisszövegek némely kitétele szerint ez az istenség hozta létre Oziriszt) és Ápisszal (Ápisz-Atum), akit Oziriszhez hasonlítottak

Az emberek kipusztításáról szóló mítoszban Atum (vagy Nun) áll az istenek tanácsának élén, amelyben Hathor-Szahmetre bízták a Ré ellen rosszat forraló emberek megbüntetését. Egy másik mítoszban a felbőszült Atum azzal fenyegetőzik, hogy mindent megsemmisít, amit létrehozott és ősvízzé változtatja a világot. Később Atum tiszteletét felváltotta a vele azonosuló Ré kultusza (Ré-Atum).


2011. March 24., Thursday


Vissza a lap tetejére

Elérhetőség: 2120 Dunakeszi, Szent István utca 15. Tel.: 06-27-739-007                                 Adatvédelmi nyilatkozat       Impresszum