Nut

 


NUT

Írta: Száraz György

 

Nut istennő Su és Tefnut leánya, továbbá Gebnek a testvére. Nut többnyire nőalakban jelenik meg, de olykor-olykor tehén formájában is, így összetéveszthető Hathorral. (De mondhatnók, hogy azonosítható Hathorral.) A mítosz szerint minden este lenyeli a Napistent, hogy reggel újra megszülje. Tehát Ő az égbolt úrnője. Nem csak a templomok mennyezetén helyezik el ezért, hanem a királysírokban is ábrázolják ezt a jelenetet, illetve a koporsók és a szarkofágok tetején is védelmező erőként.

Nut jelzői: „a csillagok hatalmas anyja”, „istenek szülője”. A Piramisszövegekben ilyen szavakat intéztek a Hatalmas Nuthoz: „Ó Nut, úgy ragyogsz, mint Alsó-Egyiptom királynője és hatalmas vagy az istenek felett - tiéd a lelkük, tiéd az örökségük, tieid az áldozataik és tiéd minden vagyonuk.”

Nut viszi fel az elhunytakat az égbe és őrzi a sírkamrájukat. Nut istennő képmását azért helyezték el a szarkofág fedelének belső lapján, hogy vigyázza a múmiát.

Kultuszközpont: Héliopolisz. Nut a héliopoliszi Enneád tagja. Gyermekei: Ízisz, Ozirisz, Széth és Nephtüsz. A túlvilági fák istennője is, aki fa alakjában gondoskodik az elhunyt táplálásáról.

Nut, akárcsak a legtöbb isten, számos mitikus történetben szerepel. Az emberek gonoszságától megcsömörlött Ré napisten a tehénné változott Nut hátán emelkedett az égbe. Nut istennő az ókori egyiptomi naptár születésében is szerepet játszott: Plutarkhosz írja le, hogy a tízszer harminchat napos év 360 napjához Nut kockajátékban nyert még öt napot Thottól, hogy megszülhesse gyermekeit, akiket egy átok miatt az év egyik napján sem szülhetett meg. Ennek a mítosznak másik változata szerint Nut könyörgött Thotnak, hogy segítsen rajta, aki pedig szerencsejátékban még öt napot nyert a holdisten Jahtól. Ez az öt nap volt az egyiptomi naptárban Ozirisz, Hórusz, Széth, Ízisz és Nebet-Hut (Nephtüsz) születésnapja.

Egy mítosz szerint Geb összeverekedett nővérével és feleségével, Nut égistennővel, mert az naponta felfalta a gyerekeiket – a csillagokat –, majd ismét megszülte valamennyit. Su szétválasztotta őket, Gebet lent hagyta vízszintes helyzetben, Nutot pedig felemelte.

Nut gyakran azonosult más anyaistennőkkel: Muttal, Taurttal, az Égi Tehenekkel, Hathorral, Ihettel és másokkal.


2011. March 24., Thursday


Vissza a lap tetejére

Elérhetőség: 2120 Dunakeszi, Szent István utca 15. Tel.: 06-27-739-007                                 Adatvédelmi nyilatkozat       Impresszum