Nephtüsz

 

NEPHTÜSZ

Írta: Száraz György

 

Nephthüsz óegyiptomi neve NebetHet, Nebet-Hut vagy Nebthet, nevének jelentése: a Ház Úrnője. Nőalakban jelenik meg, fején a saját nevének a hieroglifjeivel. Ő az isteni kilencség utolsó tagja. Nut és Geb negyedik gyermeke (Ízisz, Ozirisz és Széth mellett). Ezen kívül Széth húga és felesége, Ámon-Ré dédunokája.

Az Ő fia Anubisz. Egy „tévedés” folytán Ozirisszel kialakult kapcsolatából született Anubisz. A piramisszövegekben mint „Hórusz trónja”, „Ozirisz megőrzője” szerepel.  Rendszerint Ízisszel együtt jelenik meg, mint a halott siratója, illetve a halott ágya mellett áll és többféle védelmező funkciót tölt be. Nephtüsz őrzi Ozirisz holttestét és belső részeit Ízisszel, Neithtel, Szelkisszel együtt. A halottkultuszban Hórusz egyik fiával, Hápival együtt jelenik meg a tüdőt tartalmazó kanópuszedény védnökeként.

A Piramisszövegek szerint Nebethut(görögül Nephtüsz) az éjszakai csónakon evez, míg Ízisz a nappaliban. Nebethutot és Íziszt nőstény sólymokkal személyesítették meg, ezért gyakran szárnyas nőkként ábrázolták őket. Plutarkhosz Nephtüszt a terméketlen földekkel, míg Íziszt a termékeny földekkel azonosítja.

Szarvakkal és napkoronggal a fején ábrázolták. Megjelenítésének állandó attribútumát hordozza a fején, amely két hieroglif jelből áll, az uralom jelentésű félkör és az épület alaprajzot sematizáló ház írásjelét. Kultuszközpontja Héliopoliszban volt.

A Késő Korban az I. katarakta (zuhatag) környékének az istennőjévé vált és Anukisszal is azonosult.

 


2011. March 24., Thursday


Vissza a lap tetejére

Elérhetőség: 2120 Dunakeszi, Szent István utca 15. Tel.: 06-27-739-007                                 Adatvédelmi nyilatkozat       Impresszum