Hathor

 

HATHOR

Írta: Száraz György

 

Óegyiptomi neve: Hut-Hor, vagyis Hórusz háza/temploma. A zene, az öröm és a szerelem istennője. Gyakran tehén, vagy tehénfejű és tehénfülű nőalakban jelenik meg, fején szarvaktalálhatóak, illetve a szarvak között napkorong ragyog. Néha a gyermekét szoptatja, ezzel hangsúlyozzák Hathor termékenységi szerepét, de ezért könnyen összetéveszthető Ízisszel. Nem véletlen, hogy a neve a sólyom fejű Hórusszal áll kapcsolatban. Ahogyan Íziszt, úgy Hathort is Hórusz anyjának tekintik, ugyanakkor Edfuban a feleségeként tisztelik, tehát szerepe kimagasló.

Hathor istennő Hórusz isten megfiatalodásában és újjászületésében játszik szerepet, mivel istennőként a mágiához kapcsolódik. Hathor a mágia úrnője. Termékeny és életet adó természetének köszönhetőenaz Újbirodalom korában a thébai sírokban gyakran ábrázolták a nyugat hegye mögül kilépő tehén formájában, aki fogadja a halottat a túlvilágon, vagy nőalakként átöleli a halottat. Az egyiptomiak úgy tartották, hogy Hathor a sivatag szélén várakozik ennek a világnak és a másvilágnak a határán, hogy a halott örökkévalóság felé tartó lelke megpihenhessen fája árnyékában és felüdülhessen az istennőtől kapott gyümölcstől és víztől. Így természeténél fogva a nyugat istennőjével és később Ízisszel is azonosult. Hathor égi tehénként a hátán viszi a halottat a csillagok közé. Hathor valamilyen szinten az Ég Úrnőjeként kapcsolatban áll Ré napistennel. Sőt, Ré egyik leányának tekinthetjük. A történelem előtti korokban a Napot megszülő Égi Tehénként tisztelték.

Hathor a nők, a gyerekek, a zene, a halottak és a bányák védelmezője. Őt tartották a türkiz istennőjének is. A szerelem, a szépség és az öröm istennőjeként szintén tisztelték. (A kora egyiptomi mitológiában ő volt az anyja Hórusznak, akit később Ízisz helyettesített). Hathort gyakran szimbolizálták a papirusznádra tekeredő kígyóval és szisztrummal (hangszerrel). Arcképét az egyiptomi építészet oszlopfőkön is gyakran megjelenítette.

A sorsot is Hathorhoz kötötték. A gyermek születésekor a „hét Hathor” jelenik meg az újszülöttnél és előre meghatározza a sorsát.

Számos kultikus központja volt Egyiptom szerte. Memphiszben például a szikomorfa úrnőjének nevezték, de kétségtelen, hogy a legjelentősebb és legnagyobb temploma Denderában épült, ahol az Óbirodalom előtt is már állt e templom elődje. Hathor volt „Dendera úrnője”.Később a Ptolemaiosz korban Hórusszal és fiával, Ihivel, a zene istenével együtt istenháromságot alkotott: Hórusz, Hathor, Ihi.

Hathor a mitológia szerint a behdeti Hórusznak volt a felesége, Hórusz-szematauinak az anyja. Más mítoszok arról számolnak be, hogy Memphiszben olykor Ptahot nevezték a férjének. Amint Ré kultusza elterjedt, úgy kezdték Hathort a leányának, Napszemnek tekinteni. Hathor azonosult Ré leányaival: Szahmettel és Tefnuttal. Mint Napszem (Tefnut-Hathor) meghozta a tavaszt azzal, hogy visszatértNúbiából. Szahmet-Hathorként viszont pusztította az emberiséget, amikor Ré felbőszült az emberek bűnei miatt.

Hóruszhoz hasonlóan Hathor is védelmezi a fáraókat, de még jobban a hitveseiket. Az egész nép tisztelte. Megvédte a nőket a szüléskor és meghatározta az újszülött életét és halálát. Hathorhoz fűződik a fák (a datolyapálma, nyugati fügefa, szikomorfa) kultusza.

Hathor fő jelvénye a szisztrum nevű csörgős hangszer volt.  Képmását amulettként hordták Egyiptomban, amely megvédett a gonosz szellemektől.  Évente egyszer „szent nászt ül” Hórusszal, amikor szobrát ünnepélyesen átviszik Hórusz szentélyébe, Edfuba, ahol két héten át egymáséi lesznek.

Hathor kultusza egész Egyiptomban, továbbá Núbiában, Bübloszban és Puntban is elterjedt.


2011. March 24., Thursday


Vissza a lap tetejére

Elérhetőség: 2120 Dunakeszi, Szent István utca 15. Tel.: 06-27-739-007                                 Adatvédelmi nyilatkozat       Impresszum